Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2015 13:32 - Асад: "Най-големите терористи в света Обама и Оланд се "борят" с тероризма"
Автор: ivailonik Категория: Политика   
Прочетен: 905 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 21.11.2015 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дори след атаките в Париж, френското правителство продължава да поддържа абсурдната теза, че Башар Асад-враг номер едно на ИДИЛ трябва да си подаде оставката.

Наскоро Оланд каза, че Асад трябва да си тръгне, защото бил част от проблема, а не част от решението. Това е в контекста на факта, че проблемът беше създаден още от самото начало от Франция и страните-членки на НАТО.

Преди гражданската война в Сирия да е набрала скорост, през 2011 ръцете на Френския политически елит и другите държави от НАТО, бяха изцапани с кръв, от бруталното убийство на Кадафи, а разрушенията в Либия снижиха стандарта на живот до нива, характерни за каменната епоха.

Ето защо Асад беше съвсем прав, когато помолен да даде коментар за изказването на Оланд, каза следното: "Оланд оторозиран ли е от Сирийския народ да изразява позиция от тяхно име." Разбира се, че не е. Както той, така и Обама, Меркел или Камерън. 

Следователно, както много правилно Асад изтъкна, френското правителство в израз на безмерна арогантност дава преценка по въпроси, които не го засягат. Задача на сирйския народ е да реши кой да застане начело на държавата им. Не на Оланд или който и да било западен политик. 

Асад също така доста правилно порица Оланд и целия западен свят за крокодилските им сълзи, проляти за сирийския народ и техните хуманитарни права, когато самият Запад е съюзник и основен партньор на най-бруталните, автократични и недемократични режими в целия свят, а именно Феодалните монархии от Персийския залив, като Саудитска Арабия и Катар.

Също така е изключително лицемерно и преднамерено измамно за Франция да се оплаква от действията на ИДИЛ, тъй като самата Франция изигра ключова роля във финансирането, въоръжаването, обучението на ислямистките бойци в Сирия. На последните западните медии непрекъснато им сменяха имета-наричайки ги умерени бунтовници, Свободна Сирийска Армия и т.н. евфемизми за това, което днес е ИДИЛ. 

По тази причина попитан какво послание има към Оланд и външния му министър Фабиус: "Бъдете сериозни в намеренията си относно борбата с тероризма."

Но, разбира се Оланд и Фабиус никога не са били сериозни в намеренията си да се борят с тероризма. Ако бяха, никога нямаше да финансират терористите в Сирия и да настояват Асад, смъртен враг на ИДИЛ, да напусне офис. Те двамата нямаше да позволят на терористите да убиват в Париж, когато беше по способностите на френските служби да предотвратят атаките. Франция отдавна щеше да настоява коридорът Жараблус по границата между Турция и Сирия, да бъде затворен. Но Франция, Оланд и Фабиус не предприеха нищо. Всъщност действията им подкрепяха империализма, а не борбата с терора. 

Ето откъс от интервюто на Асад, дадено за френското списание Valeurs Actuelles. Oт него читателите могат да разберат позицията на Сирийския президент и когнитивния дисонанс, обхванал западните лидери и медийната пропаганда, насочена спрямо Асад и ИДИЛ:

Въпрос 1: "Когато нашия президент Оланд каза, че Асад не може да бъде част от решението, защото той е част от проблема, това покрива ли се с мнението на хората за вас? Каква е вашата реакция на това изявление?"

Президентът Асад: "Първата част от моя отговор е контравъпроса назначен ли е Оланд да говори от името на народа на Сирия. Вие като френски гражданин как бихте приели едно изказване на чужд политик, че Оланд не трябва да е президент на Франция? Такова изказване не е ли унизтелно за френския народ? Ние го възприемаме точно така-като унижение за сирийския народ, когато Оланд си позволява такава реторика. Означава ли това изказване, че Оланд не зачита правата на Сирйския народ? Франция като страна, която се гордее с традициите си и принципите на Френската революция, а вероятно и с демокрацията и правата на човека, то първията принцип на демокрацията е правото на народа да определи кой да управлява държавата му. Срамно е за човек като Оланд, който представлява френската нация да каже нещо такова, което противоречи на френските принципи, Френската република и френския народ. На второ място е срамно, че той се опитва да унижи един народ с дълголетна, дълбока и цивилизована история, като сирийския. Ето такава е моята рекация на неговото изказване"

Въпрос 2: "Ако имахте едно послание към Оланд и Фабиус след атаките в Париж, нямаше ли да бъде спешно да прекъснат връзките си със Саудитска Арабия и Катар?"

Президентът Асад: "Моето послание към Оланд би било да бъде сериозен, когато говори за борба с тероризъм.

Това послание има много аспекти. Първата част на посланието към Френското правителство е те независими ли са и ще има ли разултат от изпратеното послание. Всъщност френската политика напоследък е зависима от САЩ. Така че изпращането на съобщение до Оланд няма да доведе до нищо. Въпреки това бих имал някаква надежда във Френското правителство ако то се върне към реалната, дружелюбна, независима политика спрямо Близкия Изток и Сирия. Много важно е за Франция да се абстрахира от политиката на двойни стандарти, която Америка прилага. Така че ако искат да помогнат на сирийския народ относно техните човешки и демократични права, по-добре е първо да помогнат на народа на Саудитска Арабия.

Ако считат, че има проблем с демокрацията и човешките права в Сирия, защо поддържат приятелски отношения с най-изостаналите в това отношение държави в целия свят- Саудитска Арабия и Катар. Това е огромно противоречие.

Естествено е, че всеки политик трябва да работи за интереса на народа си. Въпросът, който бих задал е, работи ли френското правителство в последните пет години за интереса на французите. Сигурен съм, че отговорът е не. Доказателство за това е коментарът, който направих преди няколко години, че разклаждането на конфликт в Сирия ще доведе до земетресение, чиито последствия ще се усетят в целия свят и най-напред в Европа, защото ние сме в задния двор на Европа-географски и геополитически. Тогава те попитаха дали ги заплашвам. Това не беше заплаха, а реалност. Когато се случи атентатът в Шарли Ебдо казах, че това е само върха на айсберга, а случилото се вчера е потвърждение на думите ми. Ето защо те трябва да променят политиката си, която да е в интерес на гражданите им. И точно тук нашите интереси се припокриват с интересите на френския народ. Така че крайното ми послание към Оланд е да бъде сериозен, когато говори за борба с тероризма."

Въпрос 3: "Френски експерти твърдят, че терористите се обучават в Близкия Изток. За това ние не разполагаме с достатъчно информация. Какво е необходимо за да се подобри координацията между Дамаск и Париж?"

Президентът Асад: "Най-напред ни е необходима сериозност в намеренията. Ако френското правителство не е сериозно в намеренията си за борба с тероризма, за нас не е изгодно да си губим времето, търсейки взаимодействие с правителство или институция, която подкрепя тероризма. Най-напред Франция трябва да си промени политиката и да не прилага двойни стандарти. Тогава може да се присъедини в коалиция, която се бори с тероризма, а не с такава, която едновременно обучава терористи и после се бори с тях. Това е противоречие. Искаме да създадем такова взаимодействие не само с Франция, но с всяка друга държава. Обаче такава координация може да има ако съответните страни са искрени в намеренията си да се борят с тероризма. Трябва да се изпълнят определени условия и критерии."

Въпрос 4: "В бъдеще, ако се смени правителството, това възможно ли е да се случи?"

Президентът Асад: "В политиката няма приятелства и емоции. Има интереси. Това е моята роля като политик, а това е тяхната роля като политици във Вашата страна. Не става въпрос дали аз харесвам Оланд или дали Оланд ме харесва. Моята задача е да правя това, което е най-добро за сирийците, а вашите политици- това, кето е в интерес на френския народ. Така че в бъдеще проблем от наша страна няма. Проблемът е в политиките, а не в емоциите."

Въпрос 5: "Имахте среща с Путин. Можете ли да кажете, че той е последният човек, който защитава запада?  Че той е последният държавен глава, който защитава западната християнска цивилизация?"

Президентът Асад: "Следователно той защитава Западна Европа?"

Въпрос 6: "Точно така."

Президентът Асад: "Когато става въпрос за тероризъм, има само една арена. Тя не е сирйска, либийска, йеменска или френска. Така че гледната точка на Русия преди да започнат военната операция в Сирия преди няколко месеца беше, че ако не се борим с тероризма в Сирия, включително и в други части на света, тероризмът ще удря навсякъде, включително и в Русия. И това е така. Това е била нашата позиция от десетилетия. Още откакто водим война срещу Ислямското Братство през 70-те и 90-те. Винаги сме изисквали помощта на междурнародна коалиция за борбата с тероризма, защото тероризмът не разпознава национални граници. Не го интересуват законите. Без значение какви промени направихте след Шарли Ебдо, това, което се случи вчера, потвърждава казаното от мен. Така че не само Путин, която и да е държава ако предприема борба срещу тероризма навсякъде, би защитила останалата част от света."

Въпрос 7: "Има конференция във Виена за Сирия, а също и утре в Анкара на срещата на Г-20. На няколко пъти различни държавни лидери казваха, че Асад трябва да си тръгне. Лично готов ли сте да напуснете Сирия, ако така бихте защитили Сирийския народ?"

Президент Асад: "Това е въпрос с две страни. Първата част е бих ли направил нещо, за да угодя на прищевките на чуждо правителство. Отговорът е не. Няма да го направя, независимо каква е молбата- голяма, малка, важна, незначителна, защото тя няма нищо общо с интереса на Сирийския народ. Единственото нещо, което те направиха до този момент бе да подкрепят тероризма директно и индиректно. Те могат само да създават проблеми, а не да ги решават. Държави, които подкрепят тероризма в Сирия не могат да бъдат част от решението за Сирия. Така че каквото и да кажат те, на нас не ни пука особено, ако трябва да бъда честен.

На второ място, за мен като Сириец, аз трябва да откликвам на всяко сирийско желание и да браня интереса на страната ми. Разбира се, когато говоря за сирийското желание трябва да има някаква форма на общ консенсус. Това може да стане само чрез избори. И трето, встъпването в длъжност и напускането на всеки президент във всяка държава, която уважава народа си и конституцията, трябва да става чрез политически процес, който съотвества на конституцията. Конституцията ще доведе президента и тя ще го накара да си тръгне чрез парламента, чрез изборите, чрез референдум и т.н. Това е единственият начин."

Въпрос 8: "Kaкво мислите за твърденията, че единственото решение не само за Сирия, но и за Ирак и Ливан, е разделянето им на по-малки отделни държави?"

Президентът Асад: "Впечатлението, което западните медии създават за Близкия Изток, е че в региона има различни религии, компоненти и етноси, които не могат да живеят съвместно и подклаждат гражданска война. Е тогава, защо тези страни не разделят държавите си? Всъщност проблемът не е в това. В Сирия има много етноси и религии, които под това управления десетилетия наред живеят мирно и се уважават. Така че ако искате да създадете разделение, трябва да създадете граници между отделните секти и етноси. Така ще се създадат малки държави, които ви уверявам, ще водят войни помежду си в продължение вероятно на векове. Всяка такава ситуация означава постоянни войни. За останалата част на света това означава повече източници за експорт на тероризъм и нестабилност в останалата част на света. Така че това е един много опасен модел на мислене. Ако попитате сирийците, мнозинството от тях ще ви кажат, че не искат Сирия да бъде разпокъсана на отделни държави. Те са за единството на държавата."

Въпрос 9: "Говорихте за конституцията. След няколко месеца ще има избори в Сирия. готови ли сте да поканите международни наблюдатели?"

Президентът Асад: "Да, но под международни наблюдатели нямам предив ООН, защото те са изцяло под контрола на САЩ. Така че под международни наблюдатели имам предвид, представители на държави, които не подкрепяха терористите в Сирия, които не използваха ескалирането на напрежението в страната за да извлекат политическа изгода и които са безпристрастни. Това са страните, които биха участвали в наблюдението, но ние нямаме нищо против принципа."

Въпрос 9: "Говорехме за Катар и Саудитска Арабия, но не и за Турция. Те пуснаха в Европа стотици хиляди бежанци, а от тяхната територия в Сирия влизат Джихадисти. Така че каква е ролята на Турция?"

Президентът Асад: "Най-опасната роля, защото Турция предложи цялата си подкрепа на тези терористи. Някои държави подкрепят Ал Нъсра(която е Ал Кайда), други ИД, а Турция подкрепя и двете организации. Те ги подкрепят с човешки ресурси, но също и с оръжия, пари, логистика, наблюдение, информация и дори чрез маневрите на турските военни по границата по време на военните действия в Сирия. Петролът, който ИДИЛ продават, отива в Турция, така че Турция играе най-тежкара роля в кризата.

На второ място са лидерите на Турция в лицето на Ердоган и Давутоглу, защото те изповядват радикалната идеология на Ислямското Братство."

Въпрос 10: "Имате предвид, че те са част от Ислямското Братство?"

Президентът Асад: "Не са организирани, но манталитетът им 100 процента съответсва на този на Ислямско Братство. Ердоган се вълнува много от политизирания Ислям, който е опортюнистична форма на Ислям и няма нищо общо с Исляма. Ние така го разбираме. Не може да политизираш религия. Така че това е свързано директно с него. Той иска да види Ислямското Братсво да контролира останалата част от Арабския свят, на който Ердоган да бъде султан или по-точно имам, а не султан. Това възнамерява да направи Турция и Ердоган."

Въпрос 11: "Мислите ли, че Франция няма право да се бори с тероризма, ако е партньор със Саудитска Арабия и Катар?"

Президентът Асад: "Да. Също така не може да се бориш с ИДИЛ, ако не се координираш със сухопътните сили, които се бият с терористите. Не може да се бориш с тероризма, когато в същото време го подкрепяш. Това са грешни политики и този, който ги следва, няма право да води борба срещу тероризма."

Автор: Brandon Turbeville




Гласувай:
5



1. zaw12929 - КРАДЕЦЪТ ВИКА, ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА, ...
22.11.2015 23:22
КРАДЕЦЪТ ВИКА, ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА, ТЕРОРИСТЪТ ЗАЩО ДА НЕ ВИКА УБИВАМ ТЕРОРИСТИ?я
ПРИЯТНА ВЕЧЕР!
цитирай
2. kvg55 - Лицемерни политически простит...
09.12.2015 11:41
Лицемерни политически проститутки - това са всички днешни буржоазни политици. Отидоха в Сирия само да пречат на Русия, защото не могат да преживеят тя да се сдобие със славата на унищожител на тероризма. А Русия просто защитава своите интереси. По изотдалече, просто не чака проблемът да дойде до границите й.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivailonik
Категория: Политика
Прочетен: 28198
Постинги: 17
Коментари: 38
Гласове: 43
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930